Plötsligt händer det

Just nu är det mer harmoniskt i vårt hem än vad det har varit på länge. Och det mesta är Adams förtjänst! Plötsligt är han så otroligt lätt att ha att göra med, han har inte haft ett enda trotsutbrott på flera dagar. (Att jämföras med 5-6 ordentliga utbrott varje dag som är standard). Han verkar bara så glad och så nöjd med tillvaron. Och att därtill lyssna på vad vi säger och även göra som vi säger är helt fantastiskt! 
Vi tror att det handlar mycket om att han som vanligt vill bestämma själv vad eller hur han ska göra, det går helt enkelt inte att styra honom. Och nu har han mognat så pass mycket att han faktiskt förstår att man ibland måste göra saker som man inte vill, men att det kan vara ok ändå. Ett exempel är att han ska tvätta händerna när han kommer in efter att ha varit ute och lekt eller varit på förskolan. Tidigare har det varje gång blivit ett rejält utbrott som slutar med att vi de allra flesta gånger får tvinga honom att tvätta händerna under ramaskri. Nu frågar han själv om han måste tvätta händerna och när vi svarar JA så säger han bara OK och går in i badrummet och gör det utan att bråka om det. Och när det är ett antal sådana här saker varje dag, gör det en otroligt stor skillnad när han gör som vi säger och vi slipper utbrotten! Så befriande! 
En annan sak är ju blöjorna som jag berättade om häromdagen. Han slutade bara med blöja, från en dag till en annan, och vi befinner oss nästan fortfarande i chocktillstånd över detta. Vi hade förväntat oss mycket mer krångel och att det skulle bli ett större projekt. Och framförallt att det skulle dröja ett tag från det att han blev torr på dagen till dess att han var torr på natten, men han tog allt på en gång på helt eget initiativ. Och det är väl just det som är nyckeln. Att han bestämde själv när det var dags. Och egentligen är det ju så väldigt typiskt Adam, så nu med facit i hand är det ju inte så konstigt. Men vi har varit så inställda på att vi ska ta detta med blöjavvänjningen i sommar när vi kan vara mycket utomhus på landet, så det är väl därför vi är lite positivt överraskade. För en tid sedan ville inte Adam ha någon blöja på sig när han skulle sova för natten. Men eftersom han inte tidigare visat någon särskilt stor vilja till att gå på pottan, gjorde vi bedömningen att han inte var redo och tvingade på honom en blöja under högljudda protester. Vi hade inte kunnat ha mer fel och nu ställer vi oss frågan om han har varit redo tidigare, men att vi har bromsat honom för att vi inte trott att han var redo?
Hur som helst, nu när han bestämmer mer själv över sin tillvaro är han också otroligt harmonisk och en kille som är lätt att ha att göra med! Så vi pustar ut och njuter tills det är dags för nästa trotsperiod..... ;-)
Kalsonger och mammas högklackade är tydligen en bra outfit enligt Adam. ;)